Wat is korfbal?

Korfbal spelregels

Korfbal is een balsport dat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Korfbal wordt gespeeld op een veld met een afmeting (vanaf 2014) van 40 x 20 meter. Korfbal wordt gespeeld met een bal die in een korf moet worden gegooid die aan weerszijde van het veld staan. De hoogte van de korf is 3,5 meter bij de senioren.

Korfbal is een sport waar veel techniek samenkomt, ook heeft het een bijzonder karakter in de sportwereld omdat het een gemengde sport is. Een team bestaat in principe dan ook uit 4 herenspelers en 4 damesspelers.

Korfbal is in 1902 ontstaan toen schoolleraar Nico Broekhuysen in aanraking kwam met de Zweedse sport ringboll. Broekhuysen zocht naar een spel dat een hele klas, met jongens en meisjes gemengd, kon spelen.

 

Scoren bij korfbal

Scoren bij korfbal doe je door de bal door de korf van de tegenstander te gooien. De bal moet daarvoor volledig door de korf vallen van boven naar beneden. Scoren van onderaf is niet mogelijk.

Punten scoren kun je door verschillende technieken toe te passen, zoals een afstandsschot, een doorloopbal die onderhands in de loop wordt meegegeven en gescoord, en een korte kans, waarbij er van dichtbij geschoten wordt, bijvoorbeeld bij een vrije bal. Per score ontvangt een ploeg 1 punt.

Andere vormen om te scoren zijn uit een strafworp, waarbij vanaf 2,5 meter mag worden geschoten als er een overtreding is gemaakt. Tot slot kan er ook gescoord worden uit een vrije bal, als er een overteding is gemaakt die niet ernstig genoeg is voor een strafbal. Bij een strafbal of een vrije worp moet er minimaal 2,5 meter ruimte gehouden worden tussen de spelers van de verdedigende kant en de worpnemer.

 

Lopen bij korfbal

Korfbal is een spel waarin goed samengespeeld moet worden en de bal overgegooid wordt. Een speler in balbezit mag niet lopen met de bal. Het is echter wel toegestaan om van voet te wisselen terwijl je op dezelfde plaats blijft staan. Na het afspelen van de bal kun je weer vrij bewegen over het speelveld. Deze manier van spelen maakt dat alle spelers continu actief zijn om de bal te kunnen ontvangen.

 

Verdedigen bij korfbal

Het verdedigen van een aanval kan door je op te stellen tussen de korf en de aanvaller op een afstand dat hij of zij op een afstand staat waarbij de schouder van de aanvaller aangeraakt kan worden. Is dit het geval dan mag deze aanvaller niet op de korf schieten.

Hoewel korfbal een gemengde sport is mag een vrouwelijke speler alleen een vrouwelijke speler verdedigen en mogen alleen mannelijke spelers andere mannen verdedigen. Als men zich hier niet aan houdt en bijvoorbeeld een vrouwelijke speler een man verdedigd, volgt een strafbal. In de praktijk is er dus alsnog sprake van een bepaalde mate van segregatie tussen de genders bij korfbal binnen de lijnen.

 

Tekst van website sport&spelen

http://www.sport-en-spelen.nl/index.html

Reacties zijn gesloten.