Kroniek van de E1

Op 13 januari was de winterstop voorbij en gingen onze E’tjes naar de Spaarnehal om weer een wedstrijd te spelen. Die werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan de eind december overleden oud-voorzitter Anja Koppen-Kleijn. Op waardige wijze stonden de spelers van de E1 en de D1 met hun tegenstanders samen in een kring stil bij deze treurige gebeurtenis. Tegenstander van onze E’tjes op deze dag was het Amsterdamse Swift E1. Onze E’tjes begonnen heel scherp aan de wedstrijd. Met uitstekend samenspel waren zij heer en meester in de eerste helft. Door mooie combinaties was de ruststand 5-0 met goals van alle spelers van het team. De uitdaging voor de tweede helft was om niet overmoedig te worden, maar scherp te blijven. Dat bleek niet makkelijk te zijn en Swift krabbelde op. Een rommelige fase brak aan, waarin over en weer gescoord werd. Toen Swift in de loop van het laatste kwart was teruggekomen tot 8-5 leek het toch spannend te worden, maar gelukkig maakte Armin een bevrijdende treffer. Met nog een goal van Lex werd de eindstand bepaald op 10-5 (4x Lex, 3x Armin, 2x Floris, 1x Alexander).

 

Onze E’tjes moesten op 20 januari thuis – in gloednieuwe shirts – een stadsderby tegen Haarlem E1 spelen, de ongeslagen koploper. Zoals verwacht, werd het voor Oosterkwartier een lastige wedstrijd tegen meer ervaren en vaker trainende tegenstanders. Onze E’tjes moesten direct alle zeilen bijzetten, maar dat lukte aanvankelijk goed, vooral defensief. Het fanatieke verdedigingswerk van de tegenstanders maakte scoren echter lastig. Met een 0-2 tussenstand aan het einde van het eerste kwart had Oosterkwartier de schade knap beperkt gehouden. Ondanks dat Oosterkwartier ook in het tweede kwart goed zijn best deed, ging Haarlem nu meer afstand nemen. Niettemin wist Lex op knappe wijze door de defensie van de tegenstanders heen te breken en te scoren. 1-7 was de ruststand. In het derde kwart speelden onze E’tjes heel sterk en voerden ze meerdere mooie aanvallen uit. Helaas hadden ze de pech dat hun schoten net niet in de korf gingen. “De korf was tegen ons”, zo zou een van onze spelers het na afloop treffend verwoorden. Toen Floris op fraaie wijze de bal wél in de korf wist te schieten, werd het schot door de scheidsrechter helaas als (net) verdedigd beoordeeld. De tegenstanders scoorden in het derde kwart maar één keer. In het laatste kwart sloeg de vermoeidheid toe bij onze E’tjes. Ze kregen nog enkele mooie kansen, die helaas misgingen, en de tegenstanders wisten nog veel goals te maken. De wedstrijd eindigde in 1-16.

 

Het volgende weekend waren onze E’tjes vrij en het weekend daarna moesten ze uit tegen Victoria spelen, maar omdat twee E’tjes van ons ziek waren, moest deze wedstrijd uitgesteld worden. En dus was het wachten tot 10 februari voor hun volgende wedstrijd, thuis tegen KVA E1, de nummer 2 van de ranglijst. De bezoekers openden de score vanuit een bijna onmogelijke positie. Doordat Floris struikelde kon een KVA’er vrij schieten en zo 0-2 maken. Onze E’tjes lieten zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan, maar sloegen goed terug. Door goals van Lex, Alexander en Floris en nog een tegentreffer eindigde het eerste kwart in 3-3. Daarna bleef het een heel aantrekkelijke wedstrijd, met over en weer goals. Onze E’tjes moesten alles op alles zetten om niet voorbijgelopen te worden door hun fysiek en tactisch sterke tegenstanders. Oosterkwartier bood echter knap weerwerk. Het tweede kwart begon goed voor Oosterkwartier met een goal van Armin. In dat kwart kregen de gasten twee strafworpen, maar die gingen beide mis. Desalniettemin behaalden zij een voorsprong: 4-6. De hele tweede helft bleef spannend. Onze E’tjes hadden het verdedigend lastig, maar deden heel goed hun best. Aanvallend probeerden ze steeds vanuit de aangeef te scoren en voerden ze meerdere vlijmscherpe counters uit. Meermalen gebeurde het dat Alexander de bal onderschepte en direct over grote afstand gooide naar een vrij staande speler aan de andere kant van het veld die de assist wist te verzilveren. Ook heel knap was dat Oosterkwartier na het derde kwart (6-10), anders dan bij de heenwedstrijd, niet verslapte. De ervaring en fysieke kracht van de tegenstanders gaven echter de doorslag. Dat neemt niet weg dat dit een nederlaag is om trots op te zijn: 10-12 (4 x Floris, 3x Lex, 2x Alexander, 1x Armin).

 

Na weer een vrij weekend gingen onze E’tjes op 24 februari naar Diemen om de afgelaste wedstrijd uitwedstrijd tegen Victoria E1 in te halen. Bij ons was deze keer Armin helaas ziek. Floris was pas ziek geweest, maar voelde zich net fit genoeg om te spelen. Net als in de heenwedstrijd konden we gelukkig geholpen worden door Rafael en Ruben. Ook los van deze personele problemen werd een lastige wedstrijd verwacht, want Victoria was de nummer 3 en minst gepasseerde ploeg van de ranglijst en beschikte over meerdere lange en fysiek sterke spelers. Het eerste kwart verliep rustig, maar wel spannend, met goed verdedigend spel van beide ploegen. Rafael benutte de enige kans die Oosterkwartier dit kwart kreeg en de enige tegentreffer telde niet omdat de schutter door Floris verdedigd werd. Oosterkwartier begon het tweede kwart uitstekend door vanuit de eerste aanval al te scoren: Alexander zette zijn tegenstander met een schijnbeweging op het verkeerde been en wist zo met hulp van Floris vanuit de aangeef te scoren. De enige andere kans die Oosterkwartier dit kwart kreeg, werd door Lex verzilverd. Door dit efficiënte aanvalsspel en doordat Victoria niet door de Haarlemse defensie wist te breken, ging Oosterkwartier met een 0-3 voorsprong de rust in. Die voorsprong werd nog groter in het derde kwart door twee goals van Floris, de ene van grote afstand en de andere vanuit een supersnelle counter. Ook Rafael en Lex maakten een goal. Twee treffers van Victoria werden weer afgekeurd omdat de schutters verdedigd werden. Een ongelukkig moment waarin we de bal niet goed kwijt konden, leidde tot een tegentreffer die enigszins uit de lucht kwam vallen. Zo eindigde het derde kwart met een riante en verrassende 1-7 voorsprong. Het laatste kwart zou desalniettemin spannend worden doordat Victoria extra goed zijn best ging doen om toch nog een eervol resultaat te behalen. Van grote afstand en met een fraaie doorloopbal wist de thuisploeg meermalen te scoren, wat onze E’tjes niet meer lukte. Oosterkwartier hield echter stand en zo eindigde de wedstrijd in een mooie 5-7 overwinning!

 

Op 2 maart was het weer tijd voor een stadsderby, uit tegen Aurora E1. De dag ervoor was er enige paniek, want zowel Armin als Floris bleek nog te kampen met ziekteverschijnselen. Op de wedstrijddag achtten beiden zich toch in staat om in ieder geval een deel te spelen. Mocht dat niet gaan, dan zou een wisselspeler van de tegelijkertijd in het Kennemer Sportcenter spelende D1 kunnen bijspringen. Ondanks dat ze niet helemaal fit waren, zouden Armin en Floris een hoofdrol spelen in de voor Oosterkartier uitstekende eerste helft. Floris maakte de eerste goal van de wedstrijd na een mooie lange pass van Alexander. Via een strafworp maakte Aurora gelijk, maar met twee goals vanuit de aangeef zorgde Armin voor een 1-3 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Na de korte pauze herhaalde hij dit kunstje en door een doelpunt van Alexander na een snelle uitbraak werd de voorsprong zelfs 1-5. Aurora deed vervolgens iets terug met een goal van afstand. Daarna mocht Lex een strafworp nemen, maar die ging helaas mis. Na deze sterke eerste helft voelde Floris zich niet fit genoeg om verder te spelen. Vera van de D’tjes verving hem. Het derde kwart begon met meerdere kansen voor ons team en daarbij wist Alexander doel te treffen: 2-6. Vervolgens begon Aurora terug te komen en wist het driemaal achter elkaar te scoren. Met een goal van Lex werd het derde kwart met een benauwde 5-7 voorsprong afgesloten. In het vierde kwart besloot Floris weer te gaan spelen en ging Vera eruit. Floris bekroonde zijn comeback door in dat kwart de score te openen. Daarna bleek helaas dat veertig minuten korfballen tegen een goede tegenstander niet vol te houden was voor ons niet-fitte team. Aurora scoorde maar liefst zes keer achter elkaar en onze E’tjes wisten de bal niet meer in de korf te krijgen. Zo glipte in het laatste kwart de overwinning uit onze handen: 11-8. Dat is zuur, maar hoort ook bij sport. Daarbij moeten we niet vergeten dat we afgelopen najaar op het veld de kampioen werden door pas in de laatste minuten uit bij Aurora te winnen. Het belangrijkste is dat we in deze zaalwedstrijd prachtig samenspel hebben laten zien!

 

De zaalcompetitie werd op 16 maart afgesloten in Amsterdam tegen Swift E1. Voor de plaats op de ranglijst maakte deze wedstrijd voor Oosterkwartier niet meer uit, maar Swift zou bij winst de laatste plaats verlaten. Onze E’tjes kwamen door twee goals van Floris al vroeg op voorsprong, maar Swift wist de stand snel gelijk te trekken. Met een goal van Alexander, nog een goal van Floris en nog een tegengoal werd het eerste kwart afgesloten met een benauwde 3-4 voorsprong. In het tweede kwart kreeg Lex het op zijn heupen en scoorde drie keer. Teamtopscorer Floris maakte weer een doelpunt, maar tussendoor scoorde ook Swift viermaal, waardoor het spannend bleef: 7-8. Na rust kregen onze E’tjes duidelijk overwicht, waarbij zij hun tegenstanders vooral met snelle counters wisten af te troeven. Daarnaast was Oosterkwartier scherp met verdedigen, waar de scheidsrechter in de tweede helft goed op lette. Swift wist in het derde kwart niet door de Haarlemse verdediging heen te breken en door twee goals van Floris en één van Lex werd de tussenstand 7-11. In het laatste kwart volgde nog één Amsterdams doelpunt. Ook Floris en Lex maakten nog een goal. Net als in eerdere wedstrijden tegen Swift vocht Alexander mooie duels uit met zijn goede directe tegenstander én naamgenoot. Toen zijn tegenstander struikelde, kon onze Alexander zijn Torinstinkt niet bedwingen en wierp de bal in de korf. Zo eindigde de wedstrijd in een 8-14 overwinning.

 

Onze E’tjes kunnen terugkijken op een mooie eerste zaalcompetitie. Met vier overwinningen en twee gelijkspelen in twaalf wedstrijden in een zware poule hebben ze uitstekend gepresteerd! Als een echt team hebben ze fraai samengespeeld en het is indrukwekkend om te zien hoe snel ze de nieuwe spelregels en tactieken van de E-jeugd onder de knie hebben gekregen. Chapeau!

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.